• Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Naučné stezky

Naučná stezka Zvolská Homole

uvodVrane finalZákladní organizace ČSOP Zvoneček realizovala svou první naučnou stezku v roce 2008. Byla jím Nauční stezka Zvolská Homole, která se nachází na katastrálním území obce Zvole a Vrané nad Vltavou.

Naučná stezka na Zvolské Homoli se nachází 3 km jižně od hranice hlavního města Prahy. Na trase dlouhé 4,2 km naleznete 14 cedulí s naučným obsahem a tři odpočívadla. Obsah cedulí je určen pro širokou veřejnost a klade si za cíl seznámit budoucí návštěvníky o nejen přírodních zajímavostech zdejší lokality.

Slavnostní otevření naučné stezky proběhlo 4.11.2018 ve Vraném nad Vltavou.

Partnery tohoto projektu jsou: Český svaz ochránců přírody, společnost RWE Transgas Net  jakožto generální partner ČSOP, obec Vrané nad Vltavou a obec Zvole u Prahy.

 Tisková zpráva k otevření NS Zvolská Homole ZDE!

Naučná stezka Medník

NaučnCedule uvodá stezka na Medníku byla realizována ZO ČSOP Zvoneček v roce 2009. Slavnostní otevření Naučné stezky se uskutečnilo za přítomnosti zástupců ČSOP a Středočeského kraje dne 27. října 2009. Naučná stezka Medník, jejíž větší část leží v národní přírodní památce stejného jména – Medník, je veřejnosti známa především díky výskytu kriticky ohrožené rostliny kandík psí zub. Oproti té původní však stezka doznala řady změn. Kromě délky trasy, změnili ochránci přírody také obsah a vzhled informačních tabulí. Čtrnáct nově nainstalovaných tabulí představuje Medník ze všech možných stran. Návštěvníci mají možnost přečíst si informace o místních bučinách, významu lesa a stromů, o suťových lesích, mohou se dozvědět zajímavosti z geologie, o historii trampingu, vodáctví a turistice v oblasti Posázavského pacifiku. Děti, ale nejen ony, si mohou zahrát interaktivní hru u prameništního potůčku, a pokud se hrou či záplavou nových informací unaví, mohou pod vrcholem Malého Medníku vydechnout na nově vybudovaném odpočívadle.

 Tisková zpráva k otevření NS Medník ZDE!

 Naučná stezka Svatojánské proudy

01 Historie Trebenic1Hluboké skalnaté údolí řeky Vltavy s bohatou historií je stále cílem výletníků, kteří touží po trošce romantiky v těsné blízkosti Prahy. Naučná stezka, která zde vznikla před třiceti lety, však podlehla zubu času.  Než aby připomínala slávu této lokality, stala se sama vzpomínkou.
Proto se Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Zvoneček rozhodla tuto stezku i vzpomínky na Svatojánské proudy oživit. V rámci programu Blíž přírodě zde vznikla zbrusu nová, hravá i moderní technologie využívající naučná stezka.

Slavnostní otevření NS Svatojánské proudy proběhlo v úterý 15. října 2013 v Nových Třebenicích.

 


Na trase naučné stezky byly umístěny dvě keše hry Geocaching na souřadnicích:

1) Svatojánské proudy I
E 14:25,24097; N 49:50,70888

2) Svatojánské proudy II
E 14:26,50583; N 49:50,80025

Tisková zpráva k otevření NS Svatojánské proudy ZDE!


Aktualizováno Pátek, 09 Květen 2014 13:03